gototopgototop
Soft-Air ventilatieplafond met frisse neuzenbuis, een optimale combinatie voor de ventilatie van kraamhokken

Frisse neuzen buis kraamhok

“Soft-Air”ventilatieplafonds worden al vele jaren succesvol toegepast voor een optimale ventilatie van varkensstallen voor alle diersoorten. Vanwege het zeer lage ventilatieniveau wat nodig is bij kraamzeugen wordt bij deze diersoort, regelmatig gekozen voor dichte plafonds van isolatieplaten met een PVC buis van 200 mm boven de kop van de zeug. Dit is niet nodig, ook bij kraamafdelingen kan het beste gekozen worden voor een “Soft-Air”ventilatieplafond in combinatie met een  frisse neuzen buis van 125 mm tot ca. 130 cm boven de vloer.

 

De toepassing van dit systeem heeft twee voordelen. Ten eerste komt er bij dit systeem in de zomer meer frisse lucht direct bij de zeug omdat de luchtsnelheid in de dunnere buis hoger is en de buis tot vlak boven de zeug gemonteerd wordt (va. 130 cm). In de winter wordt de buis met een eenvoudige speciedeksel afgedicht en komt de lucht allemaal door het ventilatieplafond waarin deze voldoende voorverwarmd en optimaal verdeeld wordt. De inlaat hoeft dus niet geregeld te worden. Er kan volstaan worden met het aanbrengen en verwijderen van een speciedeksel ergens in het najaar en voorjaar. De “Soft-Air”ventilatieplafonds kunnen gedeeltelijk dicht gemaakt worden. Bij kraamstallen adviseren wij om boven de kop van de zeug en boven het gangpad het plafond ca. 100 cm dicht te maken. Bij een kraamafdeling van ca. 6m breed blijft er dan boven de zeug een strook van ca. 150 open voor ventilatie. Dit is ruim voldoende voor 200 – 250 m3 ventilatie per uur per zeug.

De toepassing van een “Soft-Air”ventilatieplafond is zeker niet duurder dan de montage van een dicht plafond met 60 mm isolatieplaten. Dat maakt de keuze gemakkelijk.

Klik HIER voor de uitgebreide folder van de “Soft-Air”ventilatieplafonds

 

Eerder nieuws: