gototopgototop
Ventilatie / Koeling PDF Afdrukken E-mailadres

Informatie over ventilatie systemen:

De combinatie van een goed ventilatiesysteem met een “SOFT-AIR” ventilatieplafond maakt een goed stalklimaat mogelijk. Geheel of gedeeltelijk afzuigen onder de roosters past prima bij dit systeem. Voor het afzuigen leveren wij, voor zowel centrale als directe afzuiging, alle benodigde meet- en regelunits, kokers, ventilatoren en klimaatcomputers. Genugten Agri BV levert haar eigen GENU-VENT dikwandig geïsoleerde ventilatiekokers die bij elk daktype eenvoudig ingebouwd kunnen worden. Deze 5 cm dikke geïsoleerde kokers worden geleverd tot een diameter van 92 cm en zijn uitermate geschikt voor centrale afzuiging.

Centrale afzuigkanalen

Genugten Agri is gespecialiseerd in de bouw van centrale afzuigkanalen. Deze kanalen worden lekvrij geïntegreerd in uw verlaagd plafond en/of luchtwasser. De capaciteit en uitvoering van de kanalen worden door ons berekend. Wij leveren verder alle benodigde hogedrukventilatoren met bijbehorende frequentieregelaars.

Koeling met een WKO-systeem

Koeling van varkensstallen: Noodzaak voor toekomstgerichte ondernemers. Klik HIER voor de bedrijfsreportage (boerderij).

Goede varkenshouders weten dat vleesvarkens in de zomer minder groeien. Ook lopen de drachtigheidspercentages van de zeugen na de zomer vaak terug. Dit alles wordt veroorzaakt door een lagere voeropname en hittestress bij de varkens. Door een te hoge ruimtetemperatuur kan het varken zijn geproduceerde warmte niet goed kwijt.

Koelen met grondwater

De oplossing voor deze problemen is de stal te voorzien van koeling. Omdat de varkensbedrijven steeds groter worden is ook een grote koelcapaciteit nodig. Bij een grotere koelcapaciteit worden de kosten per kW koelvermogen steeds goedkoper zodat het voor steeds meer grote varkensbedrijven interessant wordt hun stal te koelen. De stallen worden gekoeld met grondwater. Daarvoor is een vergunning van de provincie noodzakelijk. Voor de aanvraag van deze vergunning zijn eenmalige kosten verschuldigd. Indien het koelsysteem goed opgezet wordt en evenveel warmte aan de grond teogevoegd wordt als er aan onttrokken wordt, zijn er geen jaarlijkse kosten meer.

Bodem als energieopslagmedium tegen zeer lage kosten

Met grondwater wordt de vloer en de lucht van de stal in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd. Om voldoende water ter beschikking te krijgen, worden per koeleenheid, minimaal twee diepe bronnen geboord op ongeveer 100 mtr. van elkaar. De capaciteit van de bronnen wordt berekend op basis van het gewenste koelvermogen van de instlalatie. Vanuit de ene bron wordt in de zomer het water (ca. 9 graden Celcius) naar de koeleenheden in de stal gestuurd. Het warme retourwater wordt in de andere bron teruggepompt. Hierdoor warmt de grond op zodat dit water in de winter (ca. 12 graden Celcius) weer gebruikt wordt om de binnenkomende lucht op te warmen. Het afgekoelde water wordt in de zomerbron teruggepompt zodat de grond in de winter weer afkoeld en klaar is de stal om in de zomer te koelen. Meestal is er bij de toepassing van een WKO systeem geen verwarming meer nodig!. Het gehele systeem is enorm energieefficient. Met een pomp van 8 kW kan 800 kW gekoeld worden. Genoeg voor een vleesvarkensstal van 3000 vleesvarkens of 1500 zeugen. Doordat de maximum ventilatie bij koeling gehalveerd kan worden, wordt dit extra stroomverbruik gecompenseerd door een lager stroomverbruik van de ventilatie. Een verder voordeel is dat door de halvering van de ventilatie, ook de luchtwassers en het gehele ventilatiesysteem gehalveerd kan worden.

koeling3

koeling4

Interesse? Vraag direct meer informatie aan bij een van onze deskundigen.

Pad-cooling

padcooling

Als veel goedkoper alternatief voor het koelen van varkensstallen heeft Genugten Agri BV nu een pad-coolsysteem in haar leveringsprogramma opgenomen.

De pad-cool systemen worden al vele jaren toegepast in de zuidelijke landen en dan vooral in de pluimveehouderijsector. Bij deze systemen wordt meestal gebruik gemaakt van goedkopere papieren pads voor de verdamping van water. Genugten Agri BV heeft bij haar systeem gekozen voor kunststof materiaal omdat de levensduur hiervan bijna onbeperkt is. Het water wordt opgevangen in een kunststof verzamelbak van waaruit het water met een pomp via een verdeelbuis boven de pads verdeeld wordt. Alle materialen zijn van degelijk Duits fabricaat en worden in verschillende standaard pakketten verkocht. Er zijn al cool-pad systemen leverbaar voor € 3 per vleesvarkensplaats.


image7

Montagehandleiding in het EngelsStuur hieronder een e-mail voor een gratis offerteaanvraag.

Lees hier meer informatie