gototopgototop
PDF Print E-mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

03-10-11 Een onverwacht bericht

Mijn broer kreeg onlangs onderstaand sms bericht:

Een mooie goede avond. Ik heb uw telefoonnummer op internet gevonden en wil u vragen of u 15 jaar geleden al directeur was van het varkensbedrijf in Peckfitz. Ik zou een antwoord van u per sms op prijs stellen want ik zou u graag een bezoek brengen. Mijn vader is op dat bedrijf op 12-11-1996 dodelijk verongelukt. Ik was toen 1 jaar en acht maanden. Ik zou graag meer over mijn vader te weten komen, wat voor mens hij was. Met vriendelijke groeten, Jessica.

Nu gebeuren er wel vaker onverwachte dingen, maar een dergelijk bericht hadden we echt niet verwacht. Met mijn gedachte schoot ik 15 jaar terug in de tijd. Bij het leegpompen van de mestopvangput naar de opslagputten was de mestpomp verstopt geraakt. Het was een open mestput van ongeveer 3 m diep. Een van onze medewerkers was met een ladder in de put geklommen om het vaste materiaal rond de pomp weg te halen. Toen hij te lang wegbleef is een andere medewerker gaan kijken. Hij trof de eerste medewerker bewusteloos in de mest aan en is direct naar beneden geklommen om hem uit de mest te trekken. Ook hij raakte bewusteloos, maar bleef met een arm aan de ladder hangen. Toen een derde medewerker enige tijd later ging kijken waar ze bleven, trof hij beide in de put aan en heeft direct alarm geslagen. Samen met de te hulp geroepen mensen hebben ze de tweede medewerker nog levend uit de put kunnen halen. De eerste medewerker, zo bleek later, was uitgeschoven en heeft het niet overleefd.


Direct zijn alle hulpdiensten gebeld en je begrijpt wel wat er dan gebeurd. Er wordt een onderzoek ingesteld naar hoe dit heeft kunnen gebeuren. Omdat wij toen een Oost Duitse bedrijfsleider hadden die gewend was te werken met veel personeel en regeltjes, kon hij aantonen dat hij de medewerkers duidelijke instructies gegeven had om niet zonder beademing en zeker niet alleen in een mestput te gaan. Ook was de mestput voldoende afgeschermd zodat onbevoegden geen vrije toegang hadden. Gelukkig viel ons niets te verwijten, maar vrolijk wordt je van zoiets zeker niet.


Onze bedrijfsleider is toen het slechte nieuws thuis gaan vertellen waar hij een jonge vrouw met een klein kind aantrof.
Hoewel onze hersens erop getraind zijn alleen leuke dingen te onthouden vergeet je zoiets natuurlijk nooit meer en maak ik hierbij van de gelegenheid gebruik iedereen te waarschuwen vooral zeer voorzicht te zijn met mest in putten.

 

 

 

Meer columns