gototopgototop
PDF Print E-mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

06-05-2014 Let op voor het brandspook

Al jaren wordt ik achtervolgt door een brandspook. Dit is geen sprookje maar van tijd tot tijd duikt er een onverwacht (brand) probleem op wat ik vooraf niet verwacht had en wat zorgt voor veel problemen.
Toen ik ruim 12 jaar gelden in Duitsland een groot bedrijf gebouwd heb van meer dan 20.000 m2, duurde de voorbereidingen om aan alle brandvoorschriften te kunnen voldoen, meer dan een half jaar. De controles achteraf waren zeer tijdrovend en arbeidsintensief. Sindsdien weet ik dat je met betrekking tot brandveiligheid alles verschillend kunt uitleggen en berekenen. Voor grote projecten is een deskundig adviseur dus van levensbelang.

 

Soms gaat het gemakkelijk. Ik heb eens een controleur gehad die met een aansteker door de stal liep. Alles moest moeilijk brandbaar zijn en dat testte hij gewoon met de aansteker. Het was een ervaren man en hij was snel klaar. Bij een ander project hadden we een branddeur met pluggen in een betonnen wand ingebouwd. De monteur had daarbij de strips eraf geslepen, waarmee de deuren eigenlijk ingemetseld moeten worden. De controleur keurde alles af, van een goedgekeurde deur mag je de bevestigingsstrips niet afslijpen. Er bleef niets anders over dan nieuwe strips aan de deuren lassen, de betonwand kapotbreken en de strips opnieuw instorten. Dit alles met veel foto’s en een goedkeuring door een deskundige heeft uiteindelijk een goedkeuring verkregen.
Zo zijn er ook veel verschillende eisen aan de vluchtweg. In de regel moet die maximaal 35 m lang zijn. Bij een project in Duitsland hebben ze nu uitgedacht dat de vluchtwegen berekend moeten zijn op het evacueren van de varkens bij brand. Elke afdeling moet een buitendeur hebben en het gangpad moet extra breed zijn. Al deze eisen zijn kostprijsverhogend en dit alles bij de situatie dat de varkenshouders steeds minder voor hun gebouwen willen uitgeven.
In Nederland is de verzekering het belangrijkst. Wij hebben regelmatig contact met de verzekeraars en door de hevige concurrentie en grote schades, kunnen ze aan de brandverzekering niets verdienen. Omdat de premies niet omhoog kunnen, moet de schade omlaag. Meestal bespreken we elk project vooraf met de verzekeraar. Bij een project, waarbij het vergunningstraject al meer dan 6 jaar geduurd heeft, werd in overleg met de adviseurs besloten het gebouw exact volgens de tekening te bouwen om problemen met de gemeente te voorkomen. Voor het project is een brandrapport gemaakt, wat we bij de bouw precies aangehouden hebben. Het complete bedrijf zou uit één brandcompartiment bestaan. Ik was dan ook erg verwonderd toen onze opdrachtgever mij belde, dat de verzekeraar de stal in deze uitvoering niet wilde verzekeren. Ook hier duikt het spook weer op. Het zal nog een hele klus worden ook dit probleem weer opgelost te krijgen.

 

Meer columns