gototopgototop
PDF Print E-mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

09-02-2014 Na 33 jaar eindelijk investering in alternatieve energie

Ruim 33 jaar geleden ben ik aan de HAS in Den Bosch afgestudeerd. Het was kort na de energiecrisis. We dachten toen allemaal dat de olie echt op kon. Ik heb voor mijn afstudeeropdracht dan ook een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van biogasproductie op boerderijniveau. Voor grote bedrijven kon het toen als rendabel zijn. Sindsdien ben ik me altijd blijven interesseren voor alternatieve energie. Vanwege onze bedrijvigheid in Duitsland, heb ik daar de “Ënergiewende” vanaf het begin meegemaakt. We hebben er altijd sceptische tegenover gestaan om flink te investeren in alternatieve energie. Investeringen van meer dan een miljoen Euro zijn nodig om een project rendabel te maken. Om toch alvast wat ervaring op te doen, heb ik vorig jaar besloten om zonnepanelen op het dak van ons bedrijf en huis te leggen.

 

Ook was ik het gezeur van de energiemaatschappijen beu. Je moet je er toch wel een beetje mee bezig houden, anders betaal je altijd te veel. Daarom ben ik een aantal jaren geleden al overgestapt op energie van de DGB omdat ik erop kon vertrouwen dat een club van varkenshouders mij een nette prijs in rekening brengt. Helaas is dat nu voorbij, maar voor mij is dat niet erg, ik hoef geen stroom meer te kopen. Bij ons bedrijf had ik al 12 jaar een warmtepomp. We hebben geen gasaansluiting en door de investering in zonnepanelen heb ik nu de vaste kosten nog verder beperkt. Ik heb ongeveer € 1,10 per KwP geïnvesteerd. Per KwP hebben de panelen ca 960 Kwh energie opgeleverd. Met alle kosten erbij, heb ik in 2012 € 0,126 per Kwh voor de elektriciteit betaald. De terugverdientijd is dus ca. 9 jaar. Als de energieprijzen stijgen, wordt de terugverdientijd nog korter. Bij mij thuis heb ik deze winter ook een warmtepomp geïnstalleerd. Omdat ik een liefhebber van techniek ben, heb ik alles zelf geïnstalleerd. Leuk werk.
Je wordt van een dergelijke investering niet rijk. Ik heb het gedaan omdat ik het leuk vindt, vooral bij mij thuis, waar ik nog een oude stroommeter heb, die draait bij mooi weer gewoon achteruit. Leuk toch. Nu betaal ik geen energiebelasting meer en zoal jullie weten is dit voor de overheid maar moeilijk te accepteren. Dat zal ook niet lang gebeuren. Als iedereen net zoals ik, gaat investeren in zonnepanelen, zal de vrijstelling voor energiebelasting snel teruggedraaid worden. In Duitsland willen ze nu al veel verder gaan en extra kosten in rekening brengen op de stroom die je zelf produceert en zelf gebruikt. Deze kosten zijn, zeggen ze, nodig om het net en de centrales in stand te houden voor als je wel stroom nodig hebt. Verder kun je in Duitsland niet net zoals in Nederland, de energiebelasting over de terug geleverde elektriciteit verrekenen met de gebruikte elektra. Je betaalt gewoon energiebelasting over alle stroom die je afneemt. Voor de geleverde stroom krijg je alleen de opwekkingskosten = ca € 0,05.
Dus als je in zonnepanelen wilt investeren, doe dit dan met eigen geld, dan kom je niet in de problemen als de overheid er anders over gaat denken. Inmiddels hebben wij toch besloten in Duitsland te gaan investeren in een biogasinstallatie zodat ik alsnog mijn kennis uit mijn afstudeerproject kan gaan benutten.

 

Meer columns