gototopgototop
PDF Print E-mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

28-08-12 Azie reis deel 3

In mijn column van 3 juli informeerde ik jullie over mijn op handen zijnde reis naar Azie. Ik heb tijdens deze reis een aantal bedrijven in China bezocht en in mijn column van 24 julli ben ik ingegaan waarom we voorlopig geen angst hoeven te hebben van de Chinese varkenshouders. Na mij trip door China, hebben we met het hele gezin (8 man, met mijn vrouw, 3 kinderen met hun partner) een bezoek gebracht aan Taiwan. Daar stond de verloving van mijn oudste zoon met zijn Taiwanese vriendin op het programma. De verlovingsceremonie was voor ons een uniek ervaring waarbij we voor het eerst de familie van onze toekomstige schoondochter ontmoet hebben.

 

Na dit verlovingsfeest zijn we begonnen aan een rondreis door Taiwan, of eigenlijk beter gezegd rond Taiwan, want Taiwan is eigenlijk een heel grote berg in de oceaan, die alleen aan de kust bewoond is. Er wonen ongeveer 23 milj. mensen op een land dat 10% kleiner is dan Nederland en waar je maar op de helft van het land kunt wonen. Het is er dus druk. Het gemiddelde inkomen ligt op ca 90% van het inkomen in Nederland. Er wordt hard gewerkt. Aan de oostkust zijn veel natuurgebieden met veel riviermondingen. Je kunt er prachtig raften. De meeste mensen leven aan de westkust in zeer grote steden. Ik heb daar naar de landbouw gekeken en er zijn veel kleine percelen met intensieve teelten. Mooie percelen graan, waar ik persoonlijk altijd vrolijk van wordt, heb ik niet gezien. Er is veel visteelt in grote vijvers. Ook heb ik verschillende pluimveebedrijven en enkel varkensbedrijven gezien. De gebouwen stellen niets voor. De dieren worden er in veelal slechte open stallen gehouden. Het is een warm mooi land, waar ik van de landbouw echt niets kan leren. Uiteraard hebben we het vroegere hoogste gebouw van de wereld bezocht, de Taipei 101. Dit is een indrukwekkende wolkenkrabber met een hoogte van 508 m die verder tussen lage gebouwen staat. Het is duidelijk dat dit gebouw alleen gebouwd is om indruk te maken op de naast gelegen grote broer China. Je kunt er goed eten en Heineken is het meest verkochte bier, toch knap van onze meesterbrouwer.

Na Taiwan zijn we naar Maleisië gevlogen, een land waarvan ik dacht dat het een echt lage lonenland was. Niets bleek minder waar te zijn. Ook Maleisië is een modern land met goede wegen en voorzieningen. Kuala Lumpur is een zeer moderne stad met veel wolkenkrabbers, waarbij het hoogste gebouw gevormd wordt door de twintowers van Petronas. Deze torens zijn 452 m hoog en waren ook lang het hoogste gebouw van de wereld. De regering is er trots op dat het land het eerste islamitische land ter wereld is wat tot de ontwikkelde landen behoord. Na de stad hebben we het tropisch oerwoud bezocht met veel bloedzuigers tot gevolg. Veel veehouderij heb ik niet gezien. In het islamitisch land zijn varkens taboe en een lekker pilsje is stervens duur.

Vooraf aan de terugreis hebben we nog een dag in de stad-staat Singapore doorgebracht. Dit land wat eigenlijk vast aan Maleisië ligt, is niet islamitisch. Er is dan ook het grootste casino van de wereld gebouwd en een van de grootste brouwerijen van Azië is er gevestigd. Kortom zeker het bezoeken waard.

 

Meer columns