gototopgototop
PDF Print E-mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

28-11-11 Schaalvergroting is van levensbelang

De vertegenwoordiger van de fabriek die voor ons de speciale glaswol voor ventilatieplafond maakt, bezocht ons afgelopen week. Ik weet nog dat ik deze Belgische fabriek vlak bij de Franse grens voor de eerste keer bezocht, ongeveer 20 jaar geleden. Ik werd ontvangen door de directeur-eigenaar en de verkoopleider, tevens zijn schoonzoon. Zij ontwikkelden de door ons gewenste speciale glaswol en startten de levering. 

In het begin was de fabriek zeer flexibel. Bijna elke rolbreedte, - lengte en -dikte was leverbaar. Al vrij snel stopte de directeur-eigenaar en kwam het bedrijf voor een groot deel in handen van zijn schoonzoon. Die reed een Porsche, niet op de weg maar op het circuit, en had een huis in St. Tropez dat hij regelmatig per vliegtuig bezocht.

Het ging slechter met het bedrijf en het werd verkocht aan een Duits concern. Dat investeerde in een verdubbeling van de capaciteit en verhoging van de efficiëntie. Na een paar jaar behoorde glaswol maken niet meer tot de kernactiviteiten en werd de fabriek verkocht aan een Spaans concern. De Spanjaarden hebben de efficiëntie zover opgevoerd dat zij voor ons nog maar twee producten met een vaste samenstelling, uitvoering, breedte en lengte maken. We hoeven nooit meer te bellen of de producten iets anders kunnen, want dat kan niet. En vooral afnemen met volle vrachten wordt erg op prijs gesteld. Ook nu is de productie weer met 50% verhoogd. De fabriek is volledig geautomatiseerd. Er werken nog maar de helft van de mensen van toen met een meer dan 4 keer zo grote productie.


Ik heb onze historische inkoopprijzen even teruggezocht en berekend dat onze, en dus ook uw, inkoopprijs de afgelopen 15 jaar met slechts 16 % gestegen is. Dit is bereikt door die enorme schaalvergroting. De inkoopprijs van de grondstoffen voor glaswol (oud glas en veel zand) zullen namelijk weinig in prijs gestegen zijn.
Mijn broer vond pas een oude varkensafrekening van Homburg (dat de schaalgroottestrijd niet overleefde) uit juli 1984. De varkens brachten netto precies ƒ300 incl btw op bij een geslacht gewicht van 87,3 kg. Dit is €135 per varken, €1,56 per kg geslacht gewicht. Dit is toch wel ongeveer de huidige prijs. Dus na 27 jaar varkenshouder is de prijs niets gestegen.


Het bovenste deel van mijn verhaal is misschien nog te snappen, maar het onderste deel kun je aan niemand uitleggen. Het toont wel het belang van schaalvergroting. Die is van levensbelang voor de sector. Daarom is het een heel goede zaak dat er geen wettelijk maximum komt aan de bedrijfsomvang.

 

 

 

Meer columns